zaterdag 16 maart 2013

Swingen maar!

Het is hier weer een beetje rustiger, door een examen waar ik me goed op wil voorbereiden en dus stevig voor moet studeren. Maar aangezien ik geen al te geweldige student ben (nooit geweest en dat zal ik ook nooit zijn, laat mij maar gewoon redeneren in plaats van alles vanbuiten blokken), heb ik af en toe eens wat afleiding nodig en hoe kan daar beter voor gezorgd worden dan met iets creatief? Tussendoor komt er dus al eens iets fantastisch onderuit mijn stikmachine en deze week was dat een rood-wit-gestipte cirkelrok!

 Benodigdheden:

 • 1 gigantische lap stof, in dit geval eentje van Petit Pan, gekocht bij Hexagoon
 • nog 1 gigantische lap stof, een voeringstofje (bij Stoff.be, waar ik zo ongeveer al mijn voeringstof haal)
 • 1 ritsje (blind of niet, maakt niet zoveel uit, ik nam een blinde)
 • 1 knoop
 • bieslint (toch wel 9 meter ongeveer)
 • krijt om het patroon te tekenen op de stof
Alles begin bij het patroon! 
 1. Meet je taille-omtrek en deel die door 6,28. Bij mij kwam dat uit op ongeveer 12 cm (niet echt in mijn taille gemeten, aangezien mijn taille belachelijk hoog zit en ik dan zwanger zou lijken, mijn rok hangt hoog op mijn heupen nu). 
 2. Meet daarna de afstand van je taille tot waar je de rok wil hebben (bij mij onder de knie, wat uitkwam op 62 cm). 
 3. Neem je stof, gevouwen op de stofvouw die erin zit. Vouw nog eens dubbel, zodat je ongeveer een vierkant hebt.
 4. Teken met een gigantische passer (of het krijt met een touwtje aan) vanaf het middelpuntje van de stofvouwen een kwartje van een cirkel met als straal de eerste waarde (12cm) en de tweede waarde (62 cm) bij elkaar opgeteld (dat geeft dus 74cm). 
 5. Daarna trek je een kleine cirkel met als straal 12 cm. Dat is je patroon!
Als je een rits wil verwerken (goed idee, stukken makkelijker om het ding aan te krijgen), kan je bij de taille-omtrek best 2 cm bijtellen zodat er plaats genoeg is om de rits in te zetten.
De bovenstaande beschrijving werkt het beste als je de rok uit 1 stuk stof krijgt natuurlijk... Als dat niet het geval is (als je groter bent dan deze Miss Mini-Me of een stof hebt die minder breed is), kan je de rok ook in 2 delen maken. Vouw de stof dan volledig open, vouw ze dubbel in de breedte en teken de kwartcirkel 2 keer uit op de stof (moet je dus wel een hele hoop stof hebben). Voorzie aan de twee kanten van de kwartcirkel 1 cm naadwaarde, zodat je de rok aan elkaar kan stikken. 2 cm extra voor de rits hoeft dan niet, aangezien je toch een naadwaarde hebt om ze in te verwerken.

Als je voering wil gebruiken, doe je gewoon hetzelfde met deze stof.

Voor de tailleband knip je een dubbele strook stof uit met een breedte van de taille-omtrek+5 cm. De hoogte van de tailleband is bij mij 3,5 cm. Voorzie boven, onder en aan de kanten weer 1 cm naadwaarde. 

Stik de rokdelen aan elkaar als het een rok uit twee delen is en zet de rits erin. Bij de rok uit 1 deel maak je hiervoor een naad (de lengte van de rits - 2 cm) waar je de rits wil hebben. Zet de rits in en zet de voering vast aan de rits (een makkelijker manier is hier te vinden: voering inzetten). Bij mij zag dat er ongeveer zo uit:Zet de voering vast aan de de rest van de stof. Zo ziet de rok er uitgespreid op de vloer uit:

Zet de tailleband vast, beginnend aan de rits natuurlijk (voor al degenen die de boek van Mme Zsazsa hebben, daar staan handige tips in). Maak een overlapje om het knoopje mee vast te maken (vandaar de 5 cm extra) en naai de binnenkant met de hand vast of stik door het naadje tussen de tailleband en de rok zelf. Ik heb tussen de tailleband en de rok nog een lichtroze paspel gezet, gewoon omdat ik dat leuk vind! Het knoopje is vintage, vond ik er wel bijpassen.


Als laatste werk je de onderkant van de rok af. Dat kan op verschillende manieren, maar voor een cirkelrok werk ik graag met bieslint, mooi afgewerkt en bijna zonder ribbeltjes of plooitjes of ...

Klaar (en ongestreken)!

De rok werd ondertussen al getest op een optreden met mannen die kunnen dansen (zeldzaam, maar blijkbaar wel vindbaar) en is goedgekeurd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten