zondag 6 januari 2013

Feestje = kleedje: the real deal!

Gelukkig nieuwjaar! Een beetje laat weliswaar, het nieuwe jaar is nu toch al 6 dagen bezig, maar naar wat ik gehoord heb, is het gepast om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen tot op de dag van driekoningen. Zijnde vandaag, dus:


Zo, nu we door de formaliteiten heen zijn, kan het echte werk beginnen. Na het probeerkleedje dat best wel goed uitdraaide (en toch al wel wat gedragen werd), werd het toch wel eens tijd om het echte feestkleedje in elkaar te steken. Voor extra feestelijkheid koos ik voor View B van de Cambie Dress van Sewaholic, met volle rok dus (zodat er een fluffy roze petticoat onder kan!).

Gebruikte materialen:

  • stof voor de buitenkant: rode stof met bloemen, een laat verjaardagscadeau van mijn meter. Heel fijn cadeau, dat volgens mij perfect samen gaat met het patroon. De stof werd besteld bij Koekepeertje en afgehaald in hun afhaalpunt in Zammel
  • voering: lichtroze voering, gekocht bij stoff.be in Geel
  • fournituren: lichtroze rits van 60 cm en een boordje om aan de voering van de rok te bevestigen, beide gekocht bij Veritas
  • garen: nog steeds massa's in huis van het rode garen en toevallig ook een lichtroze tint die perfect bij de voering past.

De eerste versie was zeker niet slecht, maar voor deze versie heb ik het patroon toch een beetje aangepast, zodat het nog beter past. Ten eerste heb ik de mouwen ingekort. Zowel aan het achterpand als aan de mouw bovenaan heb ik een cm weggehaald. Onder de oksel heb ik het een cm lager gemaakt, ik ben niet zo'n fan van hooggesloten armgaten. Ik heb graag wat vrijheid, zeker bij het dansen. Voor versie 1 vind ik dat niet echt een probleem (dat is eerder uitgedraaid als een kleedje voor een receptie of een etentje of vergadering, afhankelijk van hoe het gecombineerd wordt met accessoires), daar zit ik toch redelijk stil mee. Dit kleedje moet dienen als danskleedje, dus beweging graag! Verder heb ik ook het lijfje nog 1 cm ingenomen ter hoogte van de taille en het decolleté een klein beetje dieper gemaakt. Gewoon omdat het wel eens mag, zo'n beetje inkijk.

In elkaar zetten ging toch al wat vlotter dan vorige keer. De pasvorm zou wel goed zijn, dus daar moest ik niet aan twijfelen. Deze keer wilde ik de rits en de uitlijning van de tailleband perfect hebben, maar daar heb ik alles eerste eventjes voor vastgezet en naar de juiste kant gedraaid om te controleren, dat ziet er ongeveer zo uit:


Volledig aan elkaar gestikt, krijg je dit resultaat (als 1 zijde eraan vastzit, van 2 zijden tegelijk is nogal moeilijk een foto te maken):


Daarna volgt de andere kant en de rest van de voering vastzetten aan het kleedje. Let wel op als je de neklijn vastzet, vergeet de gaten voor de mouwen niet (dat overkwam me bij het eerste kleedje natuurlijk). Nu heb ik een paar speldjes rechtopstaand gezet, zodat ik het zeker niet over het hoofd kon zien, zoiets:


Mouwtjes nog vastzetten achteraf, beetje bijknippen en inknippen (zorgt ervoor dat de naad aan de binnenkant mooier valt, zodat er geen vreemde bobbels in komen te zitten) en het boordje aan de voering vastzetten. Dat laatste heb ik erbij verzonnen, vond ik wel schattig, voor als ik er geen petticoat onder ga dragen. Trouwens, vergeet niet de voering een beetje in te korten. Ik heb er anderhalve centimeter afgehaald. Het randje was een halve centimeter, in totaal is de voering dus ongeveer een centimeter korter dan de buitenzijde.


Het mooie randje was trouwens wel een pak meer werk dan ik dacht! Eerst de voering heel klein omrollen en afstikken, dan de ene kant van het randje eraan en dan de andere kant. Maar het eindresultaat mag er helemaal zijn! Kijk maar:

met petticoat
de prachtige sweetheart-neklijn
zonder petticoat, bij de kerstboom van Chloé
Het kleedje viel in de smaak, zowel bij mezelf als bij de familie en de vrienden. En ik vind het zowel met als zonder petticoat heel fijn om te dragen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten