maandag 24 december 2012

Kerstkadootjes!

Kerst! Of bijna toch, maar aangezien de broer en de zusjes naar de respectievelijke vriendin en vriendjes moeten op kerstavond, vieren we kerstmis thuis doorgaans een dagje vroeger. Een gezellig etentje en daarna natuurlijk pakjes! De afgelopen jaren werden er namen getrokken, maar dit jaar werd er plots beslist om een cadeautje te voorzien voor iedereen. Stress! De laatste weken amper tijd gehad om tijdens de openingsuren van de winkels een cadeau te zoeken voor iedereen, dus heb ik er maar zelf een paar in elkaar geflanst.

Voor de zusjes: een ketting! Men neme een overschotje stof, knipt daar een mooi figuurtje uit en verstevigt het met vlieseline. Neem een stukje voeringstof, verstevig dat ook en stik het op de achterkant van het figuurtje. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Maak vervolgens een gaatje aan weerskanten van de figuurtjes, verstevig met een paar steekjes (best met de hand, maar als je superhandig bent met het stikmachien hou ik je zeker niet tegen) en haal er een oogje door. Door het oogje gaat een stukje ketting aan de twee kanten, een slotje eraan en klaar!

De broer was een ander paar mouwen. Hij had nog geen kerstboom voor op zijn appartement en kon dat dus nog wel gebruiken. Voorwaarde: het moest plat zijn om op te kunnen bergen. Ik weet niet wie er allemaal een kerstboom heeft in huis, maar een echte kerstboom is redelijk lastig op te bergen (het jaar nadien staat die er maar zielig bij, zo zonder naalden) en een plastic kerstboom hoort doorgaans thuis in een gigantische doos. Die opties waren dus uitgesloten. Dan maar eentje uit karton! Benodigdheden: een groot stuk karton, een meetlat, een stanley-mes, een spuitbus goudverf, wol, lint en wat versiering (in mijn geval een paar houten sterretjes en gouden lint met kraaltjes uit de casa). Snij de vorm van een kerstboom 2 keer uit een stuk karton. Maak in de ene vorm een insnijding bovenaan, in de andere vorm eentje onderaan. Maak ook al wat gaten om de kerstballen in te hangen (+rechthoekige uitsnijdingen voor de lintjes, maar dat wordt iets verder uitgelegd). Dat ziet er dan ongeveer zo uit: 

Spuit de vormen met goudverf (liefst in de garage, goed verlucht, met een krant of zo eronder, in de living of de keuken is dat doorgaans geen al te best idee) en laat goed drogen. Gebruik toch een laagje of twee om alles goed te dekken, anders is het maar een vlekkerige boom. 

Terwijl de boom droogt, kan je de tijd handig gebruiken om de pomponnetjes te maken. Elke keer weer vergis ik mij in de werktijd die nodig is voor zo één onnozel pomponnetje. Toch wel eventjes zoet mee! Ik maakte er uit witte fluffy wol en uit grijs-met-wit-gespikkelde wol, met een gouden lintje als bindlintje (voor degenen die nog nooit pomponnetjes maakten of niet meer exact weten hoe dat moet, hier een mooie werkbeschrijvingMme Zsazsa heeft trouwens een leuke alternatieve manier voor het maken van deze dingetjes). Als de boom droog is, kunnen de pomponnetjes er in gehangen worden. Haal de lintjes door een rechthoekige uitsparing boven zo'n gat, zodat de twee uiteinden samen uitkomen aan één kant van de boom. 1 lintje zal dus uitkomen waar het in de uitsparing gegaan is, het andere lintje aan de tegenovergestelde kant (klinkt ingewikkeld, maar kijk gewoon eventjes naar het fotootje en je zal het wel begrijpen). Leg er een leuke strik ik en voila, het pomponnetje hangt erin! Hang ze zeker niet te strak, dan kunnen ze nog wat bengelen. Versier de rest van de boom met wat leuke figuurtjes en een mooi lint en klaar!

Voor wat, hoort ook wat, dus ik ben ook in de prijzen gevallen. De buit: een boek over naaitechnieken en een naaikoffertje van de broer, een bon voor Hexagoon van de ene zus en een boek over mode door de jaren heen van de andere zus. 
Gevolg: ondertussen heel veel boeken over naaitechnieken en tips bij het naaien, veel boeken over mode (en make-up en hairdo's) en nieuwe ideetjes om zelf te maken. Hoera voor kerstmis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten