zondag 30 december 2012

Feestje = kleedje

Bij een feestje hoort een gepast kleedje!
Het eindejaar zit er vol van (vooral van feestjes, maar dus ergens ook wel van kleedjes) en om toch al een stukje van de goede voornemens na te leven, maak ik er dit jaar zelf eentje. Bij de Stoffenkamer vond ik een mooi patroontje van Sewaholic, een volledig gevoerd kleedje met superschattige mouwen (een soort van kapmouwtje), een aansluitend lijfje met hartvormige neklijn en de keuze tussen een volle rok of een A-lijn-rok.
Om niet compleet de mist in te gaan, heb ik eerst maar eens een probeerseltje gemaakt van de Cambie, in de A-lijnvorm. Ik wil voor de feestdagen wel eentje met een volle rok, maar ik had nog wat overschotjes stof liggen van een broek en een kleedje (ook zelfgemaakt, natuurlijk, maar daarover later meer) en die overschotjes waren meer geschikt voor een versie met een A-lijnrok.
Overigens, een volle rok betekent vooral veel rimpelen bij dit patroontje en dat heb ik, met succes, al een paar keer gedaan. Dat zou het grote probleem niet mogen zijn.

Maar dus, de Cambie A-lijn!

Gebruikte materialen:

  • stof voor de buitenkant: vooral rode stof, bestaande uit 95% katoen en 5% lycra. Voor de mouwen gebruikte ik dezelfde soort stof, maar dan in donkerblauw (beide ooit gekocht bij stoff.be)
  • voering: rode stretch-voering (omdat de buitenzijde ook wat elastisch is, toch wel handig). Ook gekocht bij stoff.be
  • rits: 55 cm volgens het patroon, maar ik vond enkel ritsen van 60 cm. Vond ik wel in orde, een stuk eraf kan altijd
  • garen: nog massa's in huis, rood!
De werkbeschrijving is in het Engels, evenals de maten op de achterkant. Op de site van Sewaholic is er wel een maattabel in cm te vinden, heel handig! Ik mat alles netjes uit, tekende het patroon over en knipte de stof uit. Voor die twee laatste stapjes is een gigantische tafel heel handig! Ik kreeg alles maar net op de tafel gelegd...

Volgende stap: alles in elkaar zetten. Driegen, daar doe ik niet aan mee. Duurt te lang naar mijn goesting, dat moet allemaal een beetje vooruit gaan. Speldjes erin en ju! De tekeningetjes zijn duidelijk, alles is deftig uitgelegd en dat ineen zetten ging dus behoorlijk vlot. Buitenlaag in elkaar, voering in elkaar en toen... Merkte ik dat het te groot was. Ik had een maatje 6 gemaakt, volgens de maten die ik had opgemeten, maar blijkbaar was een 4 precies beter geweest. Op de heupen had ik wel een 4 genomen, aangezien het eigenlijk een patroontje is voor vrouwspersonen met een peervorm (en laat ik nu toch wel gezegend zijn met iets dat lijkt op een zandloper).
Alles uit elkaar gehaald, patronen opnieuw getekend en alles opnieuw uitgeknipt. Alles terug in elkaar (en nu wel zo slim geweest om eerst enkel het lijfje van de buitenstof te maken en dat eerst te passen vooraleer het af te werken) en deze keer paste het behoorlijk. Rits erin (tweede keer ooit een blinde rits, eentje van 60 cm dan nog, help!), voering vastzetten aan de rits en dan de voering in de rest van het kleedje stikken. Ingenieus trouwens, gewoon twee kleedjes maken en eerst vastzetten aan de rits, bespaart een hoop gesakker. 
Kleedje afwerken aan de zoom en de mouwen nog vastzetten en klaar! 


Welja, klaar. Achteraf heb ik de mouwen nog wat aangepast. Ik ben nogal klein (maar nipt 1.60m) en blijkbaar hebben grotere mensen ook een grotere afstand tussen hun taille en hun schouders. De mouwen waren dus wat lang en ik heb ze twee cm dieper in het kleedje vastgezet. Toen zat het echt goed! De taille vond ik een klein beetje te ruim, die sluit niet perfect aan. Daar ga ik bij het kleedje met de volle rok toch wel een aanpassing aan doen, maar bij dit kleedje vond ik het niet nodig om weer maar eens alles uit elkaar te halen en weer maar eens aan te passen. Zo dramatisch slecht is het ook weer niet. Oh, nog een kleine opmerking: het zit nogal hoog onder de oksel. Fijn, want geen inkijk, maar ik heb graag wat bewegingsruimte, dus dat gaat ook een beetje aangepast worden volgende keer.

Al bij al: fijn patroontje om mee te werken, maar neem het zeker niet te nauw met de maten. Ga eerder af op de maten van het afgewerkte kledingstuk (die staan ook ergens vermeld bij de maattabel) en neem die een tikje ruimer, dat heeft voor mij wel gewerkt!

Up next: the real deal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten